О скупу

Научни скуп је проистекао из потребе друштва Милоша Милојевића да активније и свеобухватније расвели научно деловање истакнутог Милоша Милојевића, како у књижевности, историји, ослободилачким ратовима тако и у несебичном залагању за очување православне вере и српства у суштини, што ће свакако у будућности бити неке од надолазећих тема на којима ћемо активно радити.

 

 

Научни скуп представља свеобухватан приступ у расветљавању разних непознаница које и даље владају када је у питању лик и дело неумрлог Милоша С. Милојевића.

До сада смо успешно организовали чак четири скупа (2018. 2019, 2020. и 2021 године) такође у месту рођења великана у Црној Бари у Мачви. Теме скупова биле су: „Допринос Милоша С. Милојевића књижевности“, „Допринос Милоша С. Милојевића историјској науци“. Иза сваког скупа остају неизбрисиви научни радови који су похрањени у одштампаним Зборницима радова. Тиме чувамо и доприносимо расветљавању лика и дела знаменитог Србина 19. века.

Захваљујући раду друштва и несебичним залагањем наших истрајних сарадника мисија спознаје и враћања из заборава заслужног великана наставља се организовањем сада већ Петог Научног скупа и то баш у месту рођења, рекли би на изворишту истине, у Милошевој родној Црној Бари (некадашњем Јордан-у), у месту где се Дрина љуби Саву.

 

Пред нама је Пети научни скуп са међународним учешћем који се у родној Милошевој Црној Бари одржава у оквиру сада већ традиционалне међународне манифестације „Дани Милоша С. Милојевића“ – Црна Бара.

Верујемо да ће занимљив приступ као и атрактиван и јединствен кулутуно-уметнички програм манифестације бити довољан повод да се у летњим јулским данима дружимо на ушћу Дрние у Саву у нашој Црној Бари у Мачви.

Зато Вас и позивамо – будите наши гости. Добро дошли.

Организациони одобр скупа.