О скупу

Научни скуп је проистекао из потребе друштва Милоша Милојевића да активније и свеобухватније расвели научно деловање истакнутог Милоша Милојевића, како у књижевности, историји, ослободилачким ратовима тако и у несебичном залагању за очување православне вере и српства у суштини, што ће свакако у будућности бити неке од надолазећих тема на којима ћемо активно радити.

 

 

Научни скуп представља свеобухватан приступ у расветљавању разних непознаница које и даље владају када је у питању лик и дело неумрлог Милоша С. Милојевића.

До сада смо успешно организовали чак шест скупова (2018. 2019, 2020, 2021, 2022 и 2023. године) такође у месту рођења великана у Црној Бари у Мачви. Теме скупова биле су: „Допринос Милоша С. Милојевића књижевности“, „Допринос Милоша С. Милојевића историјској науци“ Од ове 2024. план је да сви наредне скупови носе јединствен назив СТАЗАМА МИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА. Иза сваког скупа остају неизбрисиви научни радови који су похрањени у одштампаним Зборницима радова. Тиме чувамо и доприносимо расветљавању лика и дела знаменитог Србина 19. века.

Захваљујући раду друштва и несебичним залагањем наших истрајних сарадника мисија спознаје и враћања из заборава заслужног великана наставља се организовањем сада већ Седмог Научног скупа и то баш у месту рођења, рекли би на изворишту истине, у Милошевој родној Црној Бари (некадашњем Јордан-у), у месту где се Дрина љуби Саву.

 

Пред нама је Седми научни скуп са међународним учешћем који се у родној Милошевој Црној Бари одржава у оквиру сада већ традиционалне међународне манифестације „Дани Милоша С. Милојевића“ – Црна Бара.

Верујемо да ће занимљив приступ као и атрактиван и јединствен кулутуно-уметнички програм манифестације бити довољан повод да се у летњим јулским данима дружимо на ушћу Дрние у Саву у нашој Црној Бари у Мачви.

Зато Вас и позивамо – будите наши гости. Добро дошли.

Организациони одобр скупа.